Abażur

Rozmowa z Małgorzatą Wychowaniec, właścicielką Restauracji Abażur.

Abazur1Dlaczego zdecydowała się Pani na udział w programie „Kuchenne rewolucje”?

Po prawie dwóch latach działania restauracji, wyczerpałam pomysły na rozpropagowanie Salonu Kulinarnego (tak wcześniej nazywał się Abażur – przypr. red.). Goście, którzy nas odwiedzali, bardzo chwalili jedzenie i wnętrze, regularnie powracali do nas. Jednak nowe osoby u nas rzadko się pojawiały  . Zdałam sobie sprawę, że może popełniamy jakieś błędy, jednak moje pomysły na działanie się skończyły. Postanowiłam więc szukać nowych rozwiązań.

Czy poprzednia nazwa i profil restauracji „Salon kulinarny” nie spełniał Pani oczekiwań?

Zarówno nazwa jak i profil restauracji wydawał nam się trafiony. Tym bardziej, że w okolicy nie było restauracji tego typu. Na Żoliborzu i na Bielanach przeważają bary, bistra i pizzerie, a większość restauracji jest w zupełnie innym stylu.

Dlaczego akurat poprosiła Pani Magdę Gessler i jej program o pomoc?

Poczułam się wypalona i pozbawiona nowych pomysłów. Pomyślałam, że spojrzenie osoby z zewnątrz, która ma duże doświadczenie w tej branży, może okazać się pomocne. Oczywiście nie bez znaczenia była popularność programu i fakt, że wielu restauracjom udało się dzięki Magdzie Gessler pomóc.

Czy jest Pani zadowolona z efektu zmian?

Tak, wnętrze zostało odmłodzone i ożywione wprowadzeniem koloru pomarańczowego. Kuchnia z elementami francuskimi jest bardzo smaczna i elegancka i idealnie pasuje do wystroju wnętrza w którym obecne są oryginalne dziewiętnastowieczne francuskie meble.

Czy nie jest tajemnicą ile kosztowała rewolucja restaurację?

W trakcie programu naszym kosztem jest zorganizowanie kolacji. Realizacja zaleceń pani Magdy Gessler po programie to również koszt, ale to na ile spełnimy jej zalecenia, jest naszą suwerenną decyzją. W naszym przypadku jak najbardziej zgadzamy się z propozycjami Pani Magdy i w miarę możliwości je realizujemy.

Co wyróżnia Abażur? Dlaczego warto się tam wybrać?

Restauracja Abażur to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy. Mamy przepyszną kuchnię opartą o francuskie tradycyjne standardy z elementami kuchni polskiej i autorskiej. Ponadto wnętrze jest ciepłe, eleganckie, z pięknymi antykami połączonymi z nowoczesnymi elementami. Posiadamy także urokliwy ogród, gdzie można odpocząć w ciszy i wśród śpiewu ptaków w centrum Warszawy. To na pewno specjalne miejsce zarówno pod względem kuchni jak i atmosfery.

Kuchnia francuska ma już swoich zwolenników. Jest wykwintna, ale czy droga?

Niestety, jest to najdroższa z kuchni europejskich. Bazuje ona na świeżych, wysokiej jakości produktach. Dodatki i sposób przyrządzenia dań również wymaga dużej staranności i czasu. Nie jest to kuchnia łatwa, a smaki musza być bardzo dokładnie wyważone. Podstawą kuchni francuskiej są wysoko gatunkowe mięsa, ryby i dodatki, a w sosach dominuje wino, śmietana i masło.

Restauracja mieści się na warszawskich Bielanach, przy małej uliczce. Skąd i jacy goście trafiają do Restauracji „Abażur”?

Abażur mieści się dokładnie na Marymoncie, historycznie należącym do przedwojennego Żoliborza. Rzeczywiście nasze położenie sprawia, że trafiają do nas tylko ci goście, którzy nas szukają. Ma to swoje wady, ale także i zalety. Nasi goście nie są przypadkowi. W zamian za trud dotarcia do nas, mogą rozkoszować się spokojnym miejscem, ukrytym przed wzrokiem przypadkowych przechodniów, dyskretnym, ale także domowym i indywidualnym.

Mamy gości z okolicy , ale również z całej Warszawy i okolic, zarówno młodych jak i starszych. Mam wrażenie, że nasze wnętrze i menu może przekonać szeroki wachlarz osób, bez względu na wiek.

Czego można Pani życzyć na przyszłość?

Chyba najbardziej, jak największej ilości zadowolonych gości. Marzy mi się, że nasza restauracja stanie się znanym miejscem w Warszawie. Wiem, że na to zasługuje.

Dziękuję za rozmowę.

 

Abazur

Restauracja Abażur, ul. Raduńska 7, Warszawa

www.restauracja-abazur.pl

Restauracja Abażur, dawniej Salon Kulinarny, przeszła metamorfozę pod czujnym okiem Magdy Gessler. W programie „Kuchenne Rewolucje”, Pani Magda postawiła na znaczące zmiany.

Lokal znajduje się na warszawskich Bielanach przy ul. Raduńskiej 7 i stanowi wspaniałą alternatywę dla miłośników kulinarnych podróży. Specjalnością restauracji jest znakomita kuchnia, bazująca na tradycyjnych francuskich smakach. Przepyszny kurczak zapiekany w musztardzie, aksamitny krem z buraka, kacze udko confit w pomarańczach i wiele innych wspaniałych dań czeka na naszych gości.

Menu wzbogacone zostało o autorskie propozycje utalentowanych kucharzy, gotujących z prawdziwą pasją. W swej pracy, stosują oni nowoczesne techniki przygotowywania dań, takie jak sous vide, confit czy fusion. W karcie win znajdują się starannie dobrane trunki, zarówno pod kątem potraw, jak ich jakości czy walorów bukietu smaków. Serdecznie zapraszamy!

Udostępnij →